Formanden i Fanø Boldklub takker af

af | 1 juli 2020 | Artikler

Hans Vang kan se tilbage på 25 års frivilligt og ulønnet arbejde for Fanø Boldklub, heraf er de 12 år som formand. På generalforsamlingen i juni og trådte han ud af bestyrelsen og modtog DBU’s Sølvnål og DBU Jylland Sølvemblem for sin store indsats. Dansk Træner Union lagde vejen forbi måske Danmarks vestligste fodboldklub og hilste på den afgåede formand og fik også en lille snak om, hvor stort et pres, holdsporten oplever i disse tider.

– Jeg indrømmer, jeg kneb altså en lille tåre, da jeg fik overrakt DBU’s Sølvnål for 25 års frivilligt og ulønnet arbejde samt DBU Jylland Sølvemblem. Det var et stort og stolt øjeblik, fortæller 53-årige Hans Vang. Den mangeårige formand i Fanø Boldklub havde valgt at steppe stille og roligt ud af bestyrelsesarbejdet. Han fortsætter dog stadig som aktiv i Fanø Boldklub med at give en hånd med, hvor han kan, samt træne det lukkede motionshold for kvinder og være talsmand for det årlige fodboldstævne ”Sommer Cup”.

– Jeg føler, at jeg har aftjent min værnepligt som formand for klubben efter 12 år. Jeg er foreningsmand helt ind til benet, og vi har opnået meget i vores klub, men nu må der andre kræfter og ideer til. På generalforsamlingen tiltrådte Knud Brorsbøl som ny formand.

Hans Vang fortæller, at en af grundene til, at han ikke valgte at genopstille som formand, var en ubehagelig episode sidste år i august 2019. Hans Vang blev ramt af en blodprop, og mens han lå i ambulancen på vej til Odense Universitetshospital løb en masse tanker igennem hovedet på ham: At han lige havde fået et barnebarn og der var andre vigtige nære ting i livet, som han gerne ville bruge mere tid på. Så der traf han beslutningen.

– Fanø Boldklub har været så stor del af mit liv. Mit hjerte banker for klubben. Min hustru er klubhusbestyrer, min søn har været træner i mange år, og begge mine piger har spillet her og hjulpet til i klubhuset og ved fodboldskoler. Nogle dage har vi dårligt brugt vores eget hus og lagt al vores tid i klubben. Ja, en fantastisk tid, som jeg ikke ville have byttet for noget andet.

Da Hans Vang (th) gik af som formand blev han fortjent belønnet med DBU’s Sølvnål og DBU Jylland Sølvemblem for sin lange tjeneste. Priserne blev overrakt af Region 4’s bestyrelsesmedlem, Kenneth Nielsen (tv), Tarp Boldklub. (Foto: Fanø Boldklub privat)
Da Hans Vang (th) gik af som formand blev han fortjent belønnet med DBU’s Sølvnål og DBU Jylland Sølvemblem for sin lange tjeneste. Priserne blev overrakt af Region 4’s bestyrelsesmedlem, Kenneth Nielsen (tv), Tarp Boldklub. (Foto: Fanø Boldklub privat)

For Hans Vang har de 25 år og de sidste 12 år som formand i Fanø Boldklub været en lang, men spændende rejse med masser af opgaver. Han sætter her ord på:

– Min vigtigste opgave som formand har været – så at sige – at holde liv i klubben og få det hele til at køre. Det er afgørende som bestyrelsesmedlem at tage fat, hvor der er behov for at tage fat. Vi er en lille klub og ikke så stor organisation. Men der er fortsat mange opgaver, der skal løses, og når der er behov, så tager vi ved. Om det er at træne et hold, ordne klubhus, strege baner op, eller samle spillere til et ungdomshold, så er vi nødt til at løfte i flok.

Fanø Boldklub har i dag omkring 120 ungdomsspillere. Klubben tæller ligeledes veteran- og superveteran, et lukket kvindehold og et Serie 4 herrehold, der bliver trænet af den tidligere Esbjerg divisionsspiller, Morten Christiansen. Hans Vang står yderst til venstre. (Foto: Fanø Boldklub privat)
Fanø Boldklub har i dag omkring 120 ungdomsspillere. Klubben tæller ligeledes veteran- og superveteran, et lukket kvindehold og et Serie 4 herrehold, der bliver trænet af den tidligere Esbjerg divisionsspiller, Morten Christiansen. Hans Vang står yderst til venstre. (Foto: Fanø Boldklub privat)

Hans Vang fremhæver klubbens 100-års jubilæum i sommeren 1999, som et højdepunkt, hvor DBU’s nuværende formand Jesper Møller Christensen rosende fremhævede, at Fanø Boldklub måske den ældste ”rene” fodboldklub i Danmark – mange fodboldklubber startede som kricketklub – og bagefter var der showkamp mod stjernerne fra Brøndby IF på det gamle stadion. Næsten halvdelen af Fanø befolkning på 3400 fastboende var oppe at kigge. Sidste år i september indviede klubben et nyt stadion ved siden af den gamle bane med en ny trætribune – også noget, som Hans Vang er glad for kunne realiseres i hans embedsperiode.

Hans Vang er ikke ”ægte” fannikker, men flyttede til Fanø for små 25 år siden og trak straks i træningsdragten og begyndte at træne drengespillere og senere piger og kvinder i den lokale klub og siden er det gået slag i slag med mere og mere ansvar. Hans Vang er født og opvokset i Esbjerg, hvor han fra helt lille kom i den lokale Esbjerg-klub, B47, som i dag er blevet sammenlagt og hedder IF 92.

– Min karriere som fodboldspiller strakte sig til lidt serie 5 fodbold. Mine hæle var dårlige, og jeg fandt hurtigt ud af, at jeg var bedre til at træne, organisere og hjælpe til udenfor linjerne. Jeg begyndte at pumpe luft i boldene som 10-årig og endte som voksen med at stå i spidsen som træner for førsteholdet i B47, så det var min vej ind i fodboldverden, husker han.

Hans Vang synes selv, at han efterlader en velfungerende klub og forklarer:

– Ja, vi har en velfungerende klub og har hele tiden forsøgt at følge med tiden og tænke nye initiativer. Vi har blandt andet været gode til at få stablet ungdomshold på benene, selv om der har manglet spillere på en årgang, så har vi slået et par årgange sammen og løst det ad den vej. Dertil har vi styrket fodbolden for de unge. Vi er sammen med Fortuna Hjørring nok den første fodboldklub i Danmark som har oprettet en fodboldlinje, hvor elever på Fanø Skole har morgentræning på skemaet to-tre gange om ugen. Det har også givet meget. Af natur er jeg sådan en person, der nægter at give op og som tror på fremtiden. Og jeg tror på Fanø Boldklub. Vi skal nok blive ved med at eksistere på de vilkår, vi eksisterer på i dag.

Hans Vang på plads på den nye trætribune, som blev indviet i september 2019. Fanø Boldklub er kommet i gang med fodbold igen efter Corona krisen. Det glæder den tidligere formand.
Hans Vang på plads på den nye trætribune, som blev indviet i september 2019. Fanø Boldklub er kommet i gang med fodbold igen efter Corona krisen. Det glæder den tidligere formand.

Men Hans Vang ser dog også udfordringer – både for Fanø Boldklub generelt, men også for holdsporten i et større perspektiv i særdeleshed.

– I Fanø Boldklub er det ikke anderledes end i andre små klubber. Vi mangler altid hjælpsomme hænder. Der er desværre ikke frivillige og dedikerede nok, som vil give en hånd med. Det irriterer mig, og jeg ville ønske, at jeg havde ”De Vise Sten” til at finde og få flere frivillige ind i klubarbejdet. Det har været udfordringen i hele min tid som formand, og bliver også udfordringen for den nye formand, frygter Hans Vang. Han peger også på et andet stort problem, som rækker langt længere ud end Fanø:

– Holdsport er i dag under pres. Vi lider under, at børn og unge ikke kommer ud og dyrker fysisk sport, men i stedet spiller computer. Okay, uden at jeg skal gøre mig klog på det, så giver det nok nogle andre kompetencer. Men vi har ikke indgået aftale om f.eks. Esport. Jeg tror og ved ikke, om det er godt for en klub som vores at være med på den trend? Jeg er opvokset med holdsport og har altid arbejdet for idrætten, som i min verden er rigtig sport.

Hans Vang peger ligeledes på, hvor sårbar en klub, som Fanø Boldklub er, hvis de unge mennesker forlader klubben for andre hobbys, en anden fodboldklub, uddannelser eller job på fastlandet.

– Det bliver sværere og sværere at drive en klub af vores størrelse, hvis man ikke gør en målrettet indsats. Lige nu er vi to årgange på hvert ungdomshold for at kunne stille hold. Der bliver ikke født så mange børn på Fanø. Et eksempel; min søn er fra 1990, og det år blev der født 13 drenge på Fanø, hvilket logisk nok gjorde det vanskeligt dengang at stille et hold i den årgang.

– Vil man noget med holdsporten i Danmark, så skal det op på højeste niveau, hvor man helt fra bredden til eliten overvejer, hvordan man kan ændre på strukturer, spilformer, stævneform og turneringer, så det appellerer mere til unge menneskers ønsker og behov på bekostning af en individuel kultur, som vinder frem nu, slutter Hans Vang og spiller bolden videre til DBU, DGI, Danmarks Gymnastik Forbund og politikere m.fl.

Fanø Boldklub har i dag omkring 10 hold, tæller ca. 200 medlemmer og er hvert år i uge 30 vært for DBU Fodboldskole.

Winther Sport og Fritid.Busture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDteamsports.comBoldtour og EventSkaerbaekcentretVerona CupSportConcept InternationalLæs mere om Formthotics pådbu