Både Stenstrup IF og Kirkeby IF er en idrætsforening, hvor man tilbyder flere idrætsgrene, men i 2014 satte nogle mennesker – blandt andre Birgit Johannsen – sig sammen for at tilbyde fodbold til pigerne i de to små byer med blot et par kilometers afstand. Arbejdsgruppen fik vendt alle de problemer, man kunne forudse, at der kunne opstå, når to naboklubber skulle indgå et samarbejde. Hvor skulle man træne? Hvilken farve skulle tøjet have? Hvad med økonomien? Skulle navnet være en kombination af de to moderklubber? Osv. Hele dette arbejde gav man sig god tid til, og først i foråret 2016 var man klar til at tilbyde pigefodbold, idet man startede med pigerne født i år 2005 under klubnavnet F16, hvor ”F” står for ”Fodboldsamarbejdet”.
Som ved alle nye initiativer er succes i opstartsperioden grundlaget for den videre succes, og det oplevede man i det nye samarbejde. Trænergruppen gjorde det sjovt at spille fodbold og nogle af spillerne fra dengang spiller i dag seniorfodbold i klubben, fortæller Birgit Johannsen. Et vigtigt fundament for arbejdet er også, at man havde fået udarbejdet en håndbog gældende for spillere, trænere og forældre, så forældrene inden deres barn begynder at gå til fodbold kender rammerne og trænerne har ambitioner om at give gode oplevelser for børnene inden for de givne rammer.
Fra en start på ét hold i 2016 har klubben i dag 8 år senere 3 kvindehold: I fynsserien, serie 1 og serie 2, to hold i U17 samt hold i U13, U11 og U9. Kun i U15 har man ikke kunnet oprette et hold. På Sydfyn er der en hel del klubber, som når børnene skal til at spille 11-mandsfodbold og endnu værre tager på efterskole, ikke har spillere nok til at kunne stille hold. Nogle spillere tager også til storklubber, som snart skal vise interesse, hvis en spiller viser færdigheder lidt over det normale. Dette problem gælder i allerhøjeste grad også for pigerne.
I F16 ønsker man pigerne al mulig held og lykke med efterskoleopholdet, men i Påskeferien inviterer man pigerne, da de jo nok er hjemme på dette tidspunkt, til at mødes i klubben for at snakke om fremtiden både for klubben og for den enkelte unge, så man kan planlægge for efteråret. De seneste 3 år er det lykkedes at få pigerne til at fortsætte med fodbolden og hovedparten i F16.
F16 har erkendt, at de to moderklubber alene ikke kan garantere fremtiden. Eneste løsning er samarbejde. Man vil gerne konkurrere på banen, og samarbejde uden for banen. Man vil hjertens gerne spille mod og konkurrere mod nogle klubber i nærheden, fortæller Birgit Johannsen, men der er ikke piger nok, når de når en vis alder. Hun kan nævne adskillige klubber, som man har samarbejdet med for at få piger til at fortsætte med at spille fodbold: Egebjerg, Tåsinge, Skaarup, Svendborg og Tårup. Sidstnævnte ligger tæt på Storebælt. F16 vil ikke forsøge at ”fiske” spillere fra andre klubber, man vil hellere spille imod dem. Men er det ikke muligt så samarbejde man gerne.
Birgit Johannsen synes, at spillere fra de mere kendte kvindeklubber har en fordel, når de mødes til udtagelsesstævner. De er som regel i overtal og kender hinanden. Det samme gør måske trænere, holdledere og andre ledere også, så det at komme fra Odense Q bliver på forhånd forbundet med bedre kvalitet, end hvis man kommer fra F16. Som et alternativ har man i Svendborg Kommune haft et projekt ”pigefodbold”, hvor man kunne mødes til fællestræning og give inspiration til hinanden. Dette er desværre ikke etableret igen efter pandemien.
Arbejdet, som udføres i F16, har resulteret i mange kontakter udadtil og har været til glæde for mange piger, men nu ser det også ud til at modellen har skabt interesse indadtil i klubberne Kirkebys og Stenstrups fodboldafdelinger, idet de i denne måned har indkaldt til en stiftende generalforsamling med det formål at samle al fodbold under ét. Dog ønsker seniorafdelingen i Kirkeby at fortsætte under Kirkeby I.F. Det normale i klubberne er, at langt flere drenge end piger spiller fodbold, men i Kirkeby og Stenstrup er der ikke ret meget drengefodbold lige nu. Man kan da nok for første gang konstatere, at en pigeklub har skabt en kultur, som drengene vil efterligne for at komme til at spille fodbold. Børnene ser jo hinanden hver dag i skolen, så de vil da hjertens gerne gå til fodbold.
For at det skal være et samarbejde, som kommer til at fungere som et ligeværdigt samarbejde vil fodboldklubbens nye navn blive Issø16 (IF16). I det kuperede terræn på Sydfyn blev der ved Istidens slutning dannet en stor sø, hvor isen samlede sig til en sø – heraf navnet Issø